42ste editie van de NATIONALE VROUWENDAG

STEREOTYPEN V/M

Op 11 november organiseert het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) de 42ste editie van de NATIONALE VROUWENDAG. We zijn te gast bij Muntpunt en deBuren in hartje Brussel. ‘Stereotypen v/m’ is het centrale thema.

STERE-OH!-TIEP

Roze prinsessen als rolmodel voor kleuters, roze om wetenschappen te stimuleren bij meisjes… Bots jij ook op stereotypen die mensen voortdurend opdelen in hokjes als vrouw/man, kleur/wit, oud/jong…? Op deze Vrouwendag kijken we met een genderbril naar de stereotypen in het alledaagse leven. We keren clichématige verwachtingen ten opzichte van vrouwen, maar ook van mannen binnenstebuiten. We stellen scherp, zoomen in en gaan over tot actie.

HOOGTEPUNTEN

  • Lezing met Kristin Aune (11.00 uur)

Kristin Aune is één van de auteurs van ‘Reclaiming the F-word’ waarvan onlangs een nieuwe editie verscheen. Het boek is een inspirerend en combattief verhaal over hedendaags feminisme in het Verenigd Koninkrijk. Kristin Aune is verbonden aan de Universiteit van Derby waar ze doceert over feminisme, gender en religie. Ze is zelf activiste en een graag geziene gast op debatten en in de media.

  • Debat over onderwijs (15.30 uur)

Met kleppers als Pascal Smet, Vlaams minister voor Gelijke Kansen, Jeugd en Onderwijs, Mieke Van Hecke (Directeur-Generaal VSKO) en Raymonda Verdyck (Afgevaardigd Bestuurder GO!) . Womedy (18.00 uur) Lachen met stereotypen die op de korrel genomen worden in de hilarische filmpjes van de drie Fatima’s. Comedienne Jovanka Steele, die haar strepen al verdiende op de internationale scène, doet er een schep bovenop en ook columniste An Olaerts’ olijke kijk geeft de clichés lik op stuk.

Ook nog: documentaire, ateliers over stereotypen in het dagdagelijks leven (opvoeden, populaire cultuur, intercultureel samenleven), slam poëtry én een meet and greet met alles wat er beweegt aan feminisme en vrouwenbewegingen in Vlaanderen.

PRAKTISCH

11 november 2013, 10.30-19.00 uur
Muntpunt en deBuren (Muntplein Brussel, op 5 min. van Brussel-Centraal) Met kinderanimatie
Inkom: 7/5 euro

info: www.vrouwendag.be, vrouwendag@amazone.be; 02/229.38.73

De Nationale Vrouwendag is een organisatie van het Vrouwen Overleg Komitee met steun van Gelijke Kansen Vlaanderen, de Vlaams minister bevoegd voor Brussel en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers like this: